In bijna geen enkel land is het zorgsysteem zo goed geregeld als in Nederland. Wanneer jij zorg nodig hebt, kun je in de meeste gevallen direct worden geholpen. Dit komt onder andere doordat het verplicht is voor elke inwoner van Nederland om een zorgverzekering te hebben. Doormiddel van een zorgverzekering ben jij namelijk verzekerd voor essentiële medische zorg.  Wat hieronder valt is bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, medicijnen of een bezoek aan de huisarts. Doordat je een zorgverzekering hebt, zul je wellicht niet weten dat zorg gewoon ontzettend duur is. Zonder zorgverzekering zouden veel mensen dus niet de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Boven op je basisverzekering kun je deze aanvullen met diverse dekkingen. In deze tekst lees je dan ook waarom het handig is om je basisverzekering aan te vullen en hoe je dit het beste kunt doen zodat je tot een passende zorgverzekering kunt komen.

 

Wat is de basisverzekering en wat dekt deze?

Voor elke inwoner van Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Echter heb je in je zorgverzekering enorm veel verschillende opties die dekkingen bieden voor diverse soorten zorg. Al die opties zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn. Vanuit de wet is het dus verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Een basisverzekering biedt een dekking voor essentiële medische hulp zoals ziekenhuisopnames, medicijnen en huisartsbezoeken. 

 

Bij je basisverzekering kies je ook de hoogte van je eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zult moeten betalen voordat je verzekering begint met vergoeden. Dit eigen risico wordt jaarlijks berekend, en kun je zelf instellen. Hierbij geldt dus hoe hoger je het bedrag instelt, des te lager je maandelijkse premie zal worden. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat het best een risico kan zijn om je eigen risico op z’n hoogst te zetten. Dit bedrag zul je in het geval van medische zorg dus eerst zelf moeten aflossen.

 

Aanvullende opties

De een heeft meer zorg nodig als de ander, dat is gewoon zo. Hierdoor is het dus mogelijk gemaakt om je basisverzekering aan te vullen met allemaal diverse opties op het gebied van zorg. Op deze manier kun je je zorgverzekering passend maken en volledig personaliseren naar jouw behoeftes. Wanneer je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je een zwak gebit hebt en hierdoor vaak naar de tandarts moet, is het raadzaam om je basisverzekering aan te vullen met tandheelkunde. Hiervoor kun je eenvoudig je tandartsverzekering bereken zodat je precies weet wat je maandelijkse premie zal worden. Op deze manier kun je dus echt de zorg die je nodig hebt afgaan en aan de hand hiervan je zorgverzekering personaliseren.